Spelreklamen

Stoppa spelreklamen!

Spelberoende är en allvarlig diagnos


Spelberoende är ett allvarligt problem som ofta resulterar i hög skuldsättning. Skammen är ofta stark, och den beroende försöker dölja sina problem, samtidigt som allt större summor sätts på spel för att någon gång kamma hem högvinsten och därigenom lösa sina problem. En dröm som i de flesta fall aldrig besannas, och i många fall där den gjort det paradoxalt nog drivit personen ännu djupare i beroendet. 


Alkohol och spelande


Spelberoende kidnappar kroppens belöningssystem på samma sätt som alkohol och narkotika. Beroendena göder ofta varandra. Den spelberoende använder ofta alkohol för att döva ångesten, eller våga göra större satsningar, i drömmen om den högre vinsten. 


För den som försöker komma tillrätta med sitt spelberoende är alkohol en riskfaktor för återfall. Ett nyktert beslut att inte spela blir mindre värt i berusningen. Alkoholen fördunklar omdömet och en allt snabbare nedåtgående spiral tar återigen fart.

Ingen undkommer spelreklamen


Spelreklamen undgår ingen. Media och offentliga utrymmen är fyllda med reklam för nätcasinon och andra spel om pengar. Reklam påverkar oss, och det är självklart så att spelbolagen investerar så mycket pengar i reklamen för att de räknar med att göra stora vinster.


VI vet idag att den som exponeras för mycket spelreklam, spelar mer och på ett farligare sätt.  Reklamen fokuserar dessutom på kända triggerpunkter för spelberoende; snabba pengar, stora bonusar och möjlighet att till en liten insats vinna mycket stora belopp.


Unga människors spelande


I många fall är det uppenbart att spelreklamen riktar sig mot yngre konsumenter. Tilltalet är ofta på gränsen till barnsligt. Reklamen kommer i TV-serier och filmer med ung målgrupp, och på tider då många yngre tittar. Det ger resultat: 15% av pojkarna i åk 9 har idag spelat om pengar trots åldersgränser och förbud.


Som med alla beroendeframkallande medel är riskerna större ju yngre en person är vid debuten. Hjärnan är, hos en ung person, särskilt mottaglig för de system som skapar beroende. 

Spel om pengar är inte vilken vara som helst.


Stoppa beroendereklamen!

Copyright © All Rights Reserved

Sveriges BlåBandsförbund

Dag Hammarskölds väg 14

115 27 Stockholm